Nieuws

Help, we lopen vast! Over groeistuipen en je interne organisatie

29 september 2023•Leestijd8min.

blog Deny de Jong op het  Oranjefonds Kennisplatform

In mijn werk begeleid ik vaak pioniers en besturen van sociale initiatieven. Zij hebben het niet alleen  druk, maar dragen ook zware verantwoordelijkheden. Soms zien ze door de bomen het bos niet meer. Toen ik onlangs een online onderzoek deed onder twintig sociaal ondernemers bleek dat 95% van de respondenten last heeft van hoge werkdruk of te veel taken. Bij 73% kost werving en management van vrijwilligers veel tijd en/of moeite. Zelfs 42% geeft aan dat het voortbestaan van de eigen organisatie op het spel staat. 

Op de vraag aan hen wat er nu nodig is, kwamen antwoorden als: “Behoefte aan meer mensen, meer geld, professionele externe hulp”, “Onze informele plek behouden en toch de interne organisatie professionaliseren” en “Mijn rol in de toekomst van de organisatie ter discussie stellen”. Herkenbaar?

Lees meer


Webinar – Groeistuipen van organisaties
12 januari 2023

Goededoelenorganisaties beginnen klein en bij succes groeien ze door, maar dat groeiproces gaat vaak niet zonder wrijving of frictie. De administratie is niet helemaal op orde, er zijn financiële tegenvallers, de mensen kunnen het werk niet meer aan of de strategie van de organisatie is niet helemaal scherp. Dan is het belangrijk om maatregelen te nemen! Maar welke? Veel organisaties hebben af en toe te maken met frictie terwijl ze toch de potentie hebben om door te groeien. Je kunt dit ook wel groeistuipen noemen. En die stuipen kunnen je behoorlijk opbreken als organisatie. Maar als de frictie is opgelost kun je weer verder groeien en impact maken voor je missie en doelgroep.

In dit webinar kijken we naar de oorzaak en het doorstaan van groeistuipen van je organisatie. En hoe je daar door heen kunt komen. Dat doen we in een talkshowformule met drie gasten: Lizzy Eilbracht (manager Strategic Learning van de Adessium Foundation), Polle Janssens (directeur/bestuurder van Resto Van Harte) en Suzanne Kooij (directeur van Fonds RCOAK en co-auteur van het rapport “Van Capacity Building naar Funding Plus”).

Het webinar staat onder leiding van Deny de Jong. Deny is adviseur en trainer op het gebied van organisatieontwikkeling en fondsenwerving, voorzitter van de programmaraad van Goede Doelen Nederland en één van de eindredacteuren van het webinarprogramma.

Dit webinar wordt warm aanbevolen voor pioniers, directeuren, bestuursleden en fondsenwervers van startende en doorgroeiende goede doelen- en maatschappelijke organisaties.

Kijk hier het webinar terug:


The Societal Significance of charity lotteries, prof. dr. Pamala Wiepking

19 maart 2021, Rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar op de door de Nationale Postcodeloterij gesponsorde leerstoel De maatschappelijke betekenis van goededoelenloterijen, bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam op 19 maart 2021.

Klik hier om de inauguratie rede te downloaden

In tijden van crisis, zoals de huidige coronacrisis, is het belangrijk dat goede doelen flexibel kunnen reageren op maatschappelijke noden. Het hebben van vrij besteedbaar geld is hiervoor van groot belang. De Nationale Goede Doelen Loterijen financieren een deel van dit kapitaal middels vrij besteedbare lange termijn financiering, gegeven in vertrouwen. Dat is uniek aangezien geld meestal wordt gegeven met strikte afspraken waarvoor, wanneer en aan wie het moet worden besteed. Dat maakt het juist lastig voor organisaties om maatschappelijke impact te hebben, vooral ten tijde van crisis.

De leerstoel, die Wiepking bekleedt, brengt de effecten van vrij besteedbare financiering in kaart en gaat na of er ook onbedoelde nadelige effecten bestaan, binnen deze vorm van financieren.
Praktische invulling Funding Plus via website Goede Doelen Advies

maart 2020, Hoe breng je als vermogensfonds Funding Plus in de praktijk? De website www.GoedeDoelenAdvies.nl is beschikbaar voor alle vermogensfondsen die hun aanvragers meer willen bieden dan geld alleen. Je vindt er geselecteerde en geschikte adviseurs, kennisplatsforms, cursussen en opleidingen. De website stelt vermogensfondsen in staat hun aanvragers te helpen versterken.
Goede Doelen Advies is een initiatief van de fondsen Porticus, Dioraphte, Stichting DOEN, Janivo en het Kansfonds. Deny de Jong en Suzanne Kooij ontwikkelden de website en voeren het beheer ervan namens deze fondsen.

Lees meer…
Logo Goede Doelen Advies


Internationale belangstelling voor Funding Plus: nu Engelse vertaling management summary rapport

januari 2020, Het rapport ‘Van Capacity Building naar Funding Plus’ heeft ook internationaal de aandacht getrokken. Daarom is er nu een Engelse vertaling van de management summary van het rapport beschikbaar.

Download hier de summary in het Engels.

Speciale vermelding De Jong en Kooij in DDB100 2019-2020

november 2019, Voor het derde jaar op rij zijn De Jong en Kooij genoemd in de Dikke Blauwe Top 100 2019, een overzicht van invloedrijksten in de wereld van doneren en sociaal innoveren.
Vanwege hun baanbrekende werk inzake Funding Plus kregen zij in de editie van 2019-2020 een speciale vermelding.
Artikel De Jong en Kooij in Jaargids 2018-2019 De Dikke Blauwe:
‘Funding Plus: onstuitbare opmars en The elephant in the room’. 


november 2018, ‘Ondanks de zichtbare en vaak meervoudige impact van sociale ondernemingen
worstelen velen met het financieel verduurzamen van wat is ontwikkeld. Hierdoor gaat veel kennis, tijd en energie verloren en is er weinig ruimte voor reflectie, analyse en waardering van alle ondervindingen.’

Lees meer…
Bestel Rapport
2e jaar in de DDB Top 100 invloedrijksten

oktober 2017, Met de jaarlijkse DDB100 brengt De Dikke Blauwe mensen in beeld die op de een of andere wijze maatschappelijke impact hebben gerealiseerd met geld (van anderen of van zichzelf) of baanbrekende ideeën. Daardoor vervullen zij een voorbeeldfunctie voor anderen die met private initiatieven een bijdrage leveren aan het goede doel. Het is daarmee dus géén ranglijst van grootste filantropen, maar juist van rolmodellen die maatschappelijke vrijgevigheid in Nederland stimuleren.
9e plaats jaar 2017 meest gelezen artikelen op www.dedikkeblauwe.nl:
‘Fundingplus als uitweg uit de projectencarroussel’. 


december 2017, Met bijna een verdriedubbeling van het aantal bezoekers aan de website van De Dikke Blauwe in 2017, de top tien met de best gelezen artikelen.
Lees meer…
‘Vermogensfondsen: financiers organisaties in plaats van projecten’

Artikel van Marco Korff in De Dikke Blauwe, 14 november 2017

Het faalrisico bij een organisatie is beperkter omdat het meerdere projecten omvat, waarbij de totale output wordt bepaald door zeer succesvolle, geslaagde en mislukte projecten. Kortom, financier geen projecten meer.
Lees meer
74e plek in top 100 van De Dikke Blauwe

oktober 2017, Suzanne Kooij en  Deny de Jong zijn nieuw binnengekomen op de 74e plek van de top 100 van de ‘invloedrijksten’ in de wereld van doneren & sociaal investeren. Een opsteker voor ons werk!

Met de jaarlijkse DDB100 brengt De Dikke Blauwe mensen in beeld die op de een of andere wijze maatschappelijke impact hebben gerealiseerd met geld (van anderen of van zichzelf) of baanbrekende ideeën. Daardoor vervullen zij een voorbeeldfunctie voor anderen die met private initiatieven een bijdrage leveren aan het goede doel. Het is daarmee dus géén ranglijst van grootste filantropen, maar juist van rolmodellen die maatschappelijke vrijgevigheid in Nederland stimuleren.
‘Kunnen vermogensfondsen echt helpen maatschappelijke problemen op te lossen?’ 

Klik hier voor het artikel van Suzanne Kooij in Vakblad Fondsenwerving, nr 5-2017, pag 18-19.
Interview met Deny de Jong

Klik hier voor de video.

april 2017,
Video-interview Deny de Jong (start minuut 6.10) tijdens De Dikke Blauwe-conferentie De dag van de filantropie, dd 20 april 2017.
Funding Plus’: De relatie tussen fonds en aanvrager anders ingericht,

Artikel van Deny de Jong en Suzanne Kooij in FIN Nieuws, (Vereniging van Fondsen in Nederland), 5 april 2017.

Meer lezen
‘Funding Plus als uitweg uit de projectencaroussel’

Artikel van Suzanne Kooij en Deny de Jong, De Dikke Blauwe, 16 februari 2017

Lees meer
Berichtgeving rondom Artikel ‘Funding Plus als uitweg uit de projectencarousel’

Onderzoek naar werkwijze fondsen met hoopgevende inzichten‘,
Vereniging Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk (NOV), 16 februari 2017
‘Rokjesdag in fondsenland’,

Hoofdredactioneel commentaar van Edwin Venema & Charles Groenhuijsen op het artikel ‘Funding Plus als uitweg uit de projectencarroussel‘, De Dikke Blauwe.nl, 16 februari 2017

“Het rapport ‘Van Capacity Building naar Funding Plus’ – onze Top Story van deze week – is een klinkend voorbeeld van de fondsenlente. Hierin komen alle centripetale ontwikkelingen samen: kennisdeling, efficiencyverbetering bij zowel fondsen als aanvragers en innovatieve financieringsvormen. Het gaat om handvatten voor organisatieontwikkeling en financieringsstrategie.

Lees meer
Van project- naar organisatiesteun. Wat zijn de maatschappelijke voordelen.

S. Kooij, FIN Actueel, september 2016
Een pleidooi voor sociale pioniers‘,

S. Kooij en D. de Jong, Nieuwsbrief IF, 11 april 2016
De projectencarroussel (2): Vermogensfondsen schrikken zich rot‘,

S. Kooij, DeDikkeBlauwe.nl, 30 maart 2016
De projectencarroussel: uitstappen uit die mallemolen graag‘,

S. Kooij, DeDikkeBlauwe.nl, 24 maart 2016